Tomas Milian (1933 – 2017)

Skrevet av Aleksander U. Serigstad

Torsdag 23. mars gikk Tomas Milian bort. 84 år gammel og med en imponerende filmkarriere bak seg. I Filmjunkiene har vi snakket om denne eksentriske karakterskuespilleren i flere sammenhenger, blant annet i vår anmeldelse av Umberto Lenzis The Tough Ones (1976) og vår Topp 10 Spaghetti Westerns episode, der Milian er med i så mye som 5 av de 10 kårede filmene. Milian er en av de skuespillerne som jeg først og fremst la merke til via navnet, før jeg kjente igjen fjeset hans. Tomas Milian var ofte med, men det var ikke alltid jeg kjente han igjen. Det var ikke det at jeg ikke la merke til rollene hans. De har alltid vært svært minneverdige. Det var heller det at jeg ofte trodde jeg så to vidt forskjellige skuespillere. For eksempel; jeg så Compañeros og The Tough Ones for første gang med ganske kort mellomrom. I Companeros (1970) spiller han en utagerende skjeggete meksikaner med Che Guevara lue og entusiasmen til et barn. Da jeg så The Tough Ones visste jeg at Milian var med, men det tok meg en stund før jeg koblet at: «Åja, det er han som spiller han psykotiske skurken med pukkelrygg og skjerf».

Vasco i «Companeros» (1970) – Moretto i «The Tough Ones» (1976)

Karakterene er helt forskjellige. Væremåten, utseendet og alt. I likhet med Hollywood skuespillere som Johnny Depp eller Gary Oldman, var Milian en skuespiller som ofte lot kostyme, sminke og kroppspråk transformere ham. Skuespillere blir ofte typecastet, men Milian er en av dem som også har klart å holde en fin balanse mellom ulike karakterer. Om det så er å spille en sympatisk helt i den ene filmen (Django Kill!), en skøyeraktig Chaplin-karakter i den neste (Life is Tough, Eh Providence?), for så å gå over til en kaldhjertet ubehagelig psykopat (Almost Human). Hans evne til å hoppe fra den ene rollen til den andre, og utføre dem til det fulle med troverdighet, er noe han fortjener mer ære for. For meg er Tomas Milian en av de store karakterskuespillerne. Og joda, selvsagt har han spilt sin dose med trashfilm og roller som en helst ikke skal snakke om (The White, the Yellow and the Black), men selv i de mest trashy filmene har han gått inn 100%. Att-på-til tror jeg det er få skuespillere som har jobbet med et så vidt spenn av regissører som han; Steven Spielberg, Lucio Fulci, Oliver Stone, Orson Welles, Steven Soderberg, Frederico Fellini, Sydney Pollack, Abel Ferrara, Tony Scott, Sergio Corbucci, Andy Garcia, Umberto Lenzi, Dennis Hopper, Sergio Sollima og listen går videre og videre og videre.

Takk for alle de crazy, morsomme og kule karakterene Tomas Milian!

RIP (1933 – 2017)