Filmjunkiene – en introduksjon

Filmjunkiene er en webserie, som ble startet av Aleksander U. Serigstad og Ivar N. Fallet sommeren 2009. Vårt fokus har vært på å lage videoanmelder av b-filmer, da spesielt filmer som er cheesy, avskyelige, obskure, ufrivillig morsomme, eller rett og slett ”hidden gems”, som folk flest ikke har hørt om.

Da vi startet serien var vi veldig inspirert av liknende YouTube-serier, som Brad Jones The Cinema Snob og James Rolfes The Angry Nintendo Nerd, samt hans filmanmeldelser på Cinemassacre.com. De viste at det gikk an å lage god hjemmesnekret underholdning, rettet mot et nisje-publikum på internett. Takket være YouTube, kunne nå hvem som helst skape deres eget tv-program. I tillegg var det ingen norske representanter som gjorde noe liknende på YouTube på den tiden (som vi er/var klar over). Og vi tenkte: hvor fett hadde det ikke vært med en norsk webserie, som anmeldte filmer som C.H.U.D. (Cheek 1984) eller An American Hippie in Israel (Sefer 1972)? Med dette som en motiverende faktor, satte vi i gang å produsere en rekke episoder. Samtidig mekket vi vår egen temalåt under en jam-session med synth, gitar og øl. I tillegg kokte vi opp vår egen definisjon på hva en filmjunkie egentlig er:

 

Slik er altså vår definisjon av en filmjunkie. Enkelt og greit: en person som er hekta på b-film. Om det så er snakk om de mest ”trashy” lavbudsjettsfilmene, eller jaget etter å finne spennende glemte filmskatter.

Tre år senere har vi nå 35 episoder bak oss. Våres elsk for skrekkfilmer har nok skinnet gjennom, og ført til et flertall skrekkfilmanmeldelser, bl.a. skrekkfilmtips hver dag uken før halloween i 2009 og 2010. Men vi har siden starten av holdt det åpent for å anmelde hva som helst, så lenge det er b-film. Dermed har vi også beveget oss innom ulike områder som Bollywood, Full motion video, Odorama-film og sjangere som spaghetti westerns, poliziotteschi, science-fiction, komedier osv.

Filmjunkiene #30 Clash of the Ninjas

Produksjonsverdien har vært enkel, ettersom det i hovedsak har vært et tomannsforetak med utgangspunkt i minimalt utstyr. De fleste episodene har også blitt tatt opp uten manus og improvisert rundt naturlig prat om filmene. Men vi har også enkelte mer utradisjonelle episoder, der alt er skriptet, som for eksempel «Clash of the Ninjas», «Filmjunkienes Julespesial» eller «Topp 10 Spaghetti Westerns». En annen av de mer utradisjonelle episodene laget vi i julen 2010 med «Blodrød Jul», som var svært inspirert av Peter Jacksons mockumentary Forgotten Silver (1995). Her anmeldte vi – det vi gav uttrykk for var – en ukjent norsk skrekkfilm fra 1985 kalt Blodrød Jul. Sannheten er at filmen ikke eksisterer, men ble skrevet og iscenesatt av oss, for å få det til å se ut som en lavbudsjetts skrekkfilm fra 1980-tallet. Noe overrasket, klarte vi å lure flertallet trill rundt, som vi spesielt la merke til da vi avslørte spøken et halvt år senere, sommeren 2011.

"Blodrød Jul"

Filmjunkiene #26 Blodrød Jul

Målet med Filmjunkiene er at det skal være en laidback, down-to-earth og usofistiskert filmblogg, som samtidig skal være informativ og morsom. Med en rot i det nostalgiske og retro, som VHSer og eldre filmhistoriske fenomener, ønsker vi å dra fram filmer som kan gi både glede og åpne opp dører til en filmverden en kanskje ikke var klar over eksisterte.

I de tre årene vi har holdt på har vi fanget et lite nisje-publikum, men håper på å nå ut til flere, nå som vi er her på Montages. Vi kommer til å legge ut en ny episode hver mandag i juli, så det er bare å følge med!

Her er også en liste over alle våre tidligere episoder, for de som ønsker å se seg opp:

 

Pilot-sesong (2009)

#01 Don’t Answer the Phone (1980) 

#02 Nightmares in a Damaged Brain (1981)

#03 Of Unknown Origin (1983)

#04 C.H.U.D. (1984)

 

Sesong.1 (2009)

#05 Fredrik Hana Shorts (2008)

#06 Varden (2006) 

#07 Butcher Bob (1999) 

#08 Bread & Circus (2003) 

#09 Ghostwatch (1993)

#10 Jackson’s Back (1988)

#11 Filmjunkienes Julespesial Del I

#12 Filmjunkienes Julespesial Del II

#13 Filmjunkienes Julespesial Del III

#14 Filmjunkienes Julespesial Del IV

 

Sesong.2 (2010)

#15 Grindhouse Spesial – Hora (2009)

#16 Euro-Crime Spesial – The Tough Ones (1976)

#17 Odorama Spesial – Polyester (1981)

#18 FMV Spesial – Night Trap (1992)

#19 Bollywood Spesial – Mahakaal (1993)

#20 Topp 10 Spaghetti Westerns Del I

#21 Topp 10 Spaghetti Westerns Del II

#22 Topp 10 Sommerfilmer Del I

#23 Topp 10 Sommerfilmer Del II

#24 Norsk Skrekk

#25 Creepshow 3 (2006)

#26 Blodrød Jul

 

Sesong.3 (2011)

#27 Sex, lögner & videovåld (1993)

#28 Massacre At Central High (1976)

#29 An American Hippie In Israel (1972)

#30 Clash of the Ninja (1986)

#31 Yor: The Hunter From The Future (1983)

#32 Last Ghost Standing (1999)

#33 Himmel og helvete (1969)

#34 Italian Spiderman (2008)

#35 To års Spectacular