Once Upon a Time in the Doom

Doom metal og Sergio Leone går hånd i hånd. Dette argumenterte vi for i Spaghetti Western episoden vår, når vi snakket om tempoet og rytmen i Once Upon a Time in the West (Leone 1968). Leone dveler på settingen ved hjelp av lange uavbrutte tagninger, seige krankameraføringer og zooms, samtidig som han holder opp intensiteten ved hjelp av Ennio Morricones musikk og måten han forteller historien. Ta duellen mellom Frank og Harmonica som et eksempel. Gjennom hele filmen har han gitt hint om hvorfor Harmonica vil ta hevn på Frank, men ikke hvorfor. Han dveler på det, og når vi først får avslørt hvorfor, og duellen mellom dem blir etablert, fortsetter han dvelingen. Vi vet at noen kommer til å bli skutt på slutten av scenen, men Leone holder oss på «pinebenken» før det bryter løs.

once kran

Once Upon a Time in the West (Leone 1968)

Det samme kan sies om doom metal musikk. Det som kjennetegner denne metal-subsjangeren er det treige tempoet, og de nedstemte gitarene, som gir en følelse av en feit T. Rex som stamper seg fram. Ofte er riffene repeterende og dvelende. Riffet etableres mens trommene varierer og improviserer rundt den etablerte takten, der sologitaren lager variasjoner til riffet. Det dveles, men blir mer og mer intenst. Akkurat som scenene Leone etablerer og dveler på. Det er vanskelig å legge ord på det… Leone og doom metal føles bare riktig. Doomsterne Monkey 3 må også ha sett/hørt potensialet da de laget en cover versjon av «Man with a Harmonica» fra Once Upon A Time in the West. Opprinnelig hadde jeg tenkt å bruke denne i episoden vår, for å illustrere koblingen mellom de to ulike sjangrene, men den er igrunnen ikke så ulik originalversjonen. For å være helt ærlig så synes jeg Morricone sin versjon er mer heavy. Noe som kanskje illustrerer at det også bor en liten doomster i Ennio. Det var derimot ingen tvil om poenget da jeg satte «Return Trip» av Electric Wizard til scenen hvor McBain-gården får et uventet besøk av Frank & co. De passet sammen som hånd i hanske. En veldig naglekledd og skadelig hanske, vel og merke.

elwiz

Electric Wizard

Electric Wizard er et band som ofte lar enkle riff og improvisasjon lede veien for musikken, som igjen skaper en hypnotiserende atmosfære. At de er sykelig opptatt av skrekkfilmer – da spesielt Hammer Horror og Jess Franco filmer – kommer ikke som noen overraskelse, da mange av låtene deres hadde gjort seg fint som filmmusikk. «Return Trip» er ikke et unntak, og som en forlengelse av doom metal sekvensen i Spaghetti Western episoden, har jeg nå klippet inn scener fra Once Upon A Time in the West til hele låta. Jeg har sørget for å få med litt av filmens narrasjon, og valgte å konsentrere det ned til konflikten mellom Frank og Harmonica. Så skru opp volumet folkens, og snurr video!

Skrevet av Aleksander U. Serigstad