American Hippie og Grindhouse Releasing

I 2011 laget vi en episode om den israelske filmen An American Hippie in Israel (Sefer 1972). En psykedelisk kalkun om hippien Mike, som kommer til Israel i søken etter likesinnede og ikke minst ”FREEDOM!” Etter å ha sett traileren fra Grindhouse Releasing flere år i forveien hadde undertegnede – that is me, Aleks – lenge hatt lyst til å se denne tilsynelatende absurde filmen. Da jeg omsider dumpet over en kornete bootleg, var jeg og Ivar raske med å se den. Den både fascinerte og frustrerte. Nok til at en Filmjunkiene episode var uungåelig.

Et par måneder senere dukket det plutselig opp en mail i Filmjunkiene innboksen. Vi sjekker ikke denne mailen ofte, da den stort sett inneholder mail fra YouTube om nye abonnementer og kommentarer. Til min store overrakselse var det dukket opp en privatmail. Jeg skvatt litt da jeg så at den var fra Grindhouse Releasing. DVD selskapet drevet av filmklipperen Bob Murawski og Sage Stallone (sønnen til Sly). Kort sagt anses Grindhouse Releasing som exploitation filmens Criterion. Et svært respektert DVD selskap, med skyhøy kvalitet på utgivelsene. Emnet på mailen var ”AMERICAN HIPPIE!” Mitt første inntrykk var: ”Shit, nå vil de at vi skal ta ned American Hippie episoden.” Jeg åpnet mailen, som var signert av Bob Murawski:

”Hey guys,
I love your segment on AN AMERICAN HIPPIE IN ISRAEL (even though I don’t understand a word of it!). I’d love to use it on our upcoming BluRay release, possibly as an Easter egg. Are you into the idea?”

På denne tiden bodde jeg og Ivar i et ganske skranglete hus med en annen kompis. Vi hadde hvert vårt rom i overetasjen. Da jeg leste mailen var det nærmest så jeg skallet hodet i det to meter lave lofttaket, og gulvet buldret og skalv i det jeg løp over til Ivars rom. ”Vi har faen blitt kontaktet av Grindhouse Releasing!” Entusiasmen var ikke akkurat fraværende. Derimot fikk jeg bange anelser da jeg så at mailen var sendt for en og en halv måned siden. ”Bare det ikke er for sent”, tenkte jeg… For sent? Hva tenkte jeg egentlig? Som jeg selv sier i anmeldelsen vår av filmen, så tar ting alltid lang tid med Grindhouse Releasing. Ikke fordi de er på latsiden, men fordi de ikke gir noe ut før det er så å si perfekt. Jeg var i hvert fall rask med å sende en mail, og det tok ikke mer enn én dag før Bob Murawski hadde svart oss. Vi var ikke for sent ute. Han hadde faktisk vært bekymret for at vi ikke ville være med på utgivelsen. Hyggelig å høre. Ikke så overraskende takket vi lett ja. Jeg fikset engelske undertekster og fikk konvertert om episoden til det amerikanske NTSC formatet.

GH logo

Bob (eller B-Mur som vi kaller han) påpekte også at vi måtte fjerne introen fra episoden, da den selvsagt inneholdt flere klipp de ikke hadde rettigheten til. Jeg tenkte bare ”faen altså!” Introen med musikken er liksom ”varemerket” vårt. Er som å se en episode av MacGyver uten å høre temalåta. Det går jo bare ikke. Jeg fikk så en idé om å klippe en ny intro ut av filmer fra Grindhouse Releasing katalogen. Er jo nok av Filmjunkiene-vennlig materiale der, som f.eks. Lucio Fulci’s A Cat in the Brain (1990), cheese-klassikeren Pieces (1982) eller Umberto Lenzis The Tough Ones (1976) som vi allerede hadde anmeldt. Bob syntes det var en god idé. Jeg sakset så isammen en Grindhouse-vennlig versjon av introen, som han att-på-til ble strålende fornøyd med. Eller som han sa selv: ”That is too good to be true!!! Great job and THANKS!” Morro. Fyren har vunnet Oscar for svingende! Episoden ble oversendt og alt var i boks. Så var det bare å vente på utgivelsen…

Et år senere den 13. juli 2012 dør Sage Stallone. Tragisk… Han var kun 36 år. Ved siden av arbeidet med Grindhouse releasing hadde han også en liten karriere både foran og bak kameraet. Han startet som skuespiller i Rocky V (1990) sammen med fattern, og medvirket også i filmer som Jeff Burrs American Hero (1997) og den obskure horrorfilmen The Evil Inside Me (1993). Han regisserte også en veldig god kortfilm i 2003 kalt Vic, der Clu Gulager spiller en fallen westernfilmstjerne som prøver å få sitt comeback. En film Sylvester ble smått fornærmet over da han trodde det handlet om hans karriere på den tiden. Filmen er utrolig velspillt og viste at Sage kunne håndtere drama så vel som mer exploitiv splatter.

Vic1

Clu Gulager i Sage Stallones Vic (2003)

Vic (Clu Gulager) livnærer karrieren sin på billige splatterfilmer.

Vic (Clu Gulager) livnærer karrieren sin på billige splatterfilmer.

I 1995 spillte Sage sammen med sin far i Daylight (1995), som ble spillt inn i Roma, Italia. Mesteparten av fritiden der brukte han til å henge med Lucio Fulci. Han hadde da nylig startet Grindhouse Releasing sammen med Bob, og fikset rettighetene til Fulcis zombieklassiker The Beyond (1981). Samtidig satte Sage en avtale med Fulci om å spille inn en audiokommentar til laserdiscutgaven av filmen. Bare noen uker etterpå døde Lucio Fulci. En legende var borte. Audiokommentaren ble aldri spillt inn. Selv tenkte jeg lenge på å spørre Bob om han og Sage ville spille inn en videosnutt sammen der de ba folk sjekke ut Filmjunkiene. Jeg nølte veldig, og spurte aldri. Livsleksa lært. Alltid grip sjansen når du har den.

Bob og Sage

Sage Stallone (RIP 1976 – 2012) og Bob Murawski

Arbeidet Bob Murawski og Sage Stallone har gjort for å restaurere, bevare og videreformidle exploitation film, og gi dem den respekten de fortjener er helt uvurderlig. Ekstramaterialene på DVD utgivelsene er til tider helt unikt. På DVD utgaven av Cannibal Holocaust (Deodato 1980) kan man bl.a. se filmen med en noe uvanlig audiokommentar av regissør Ruggero Deodato og skuespiller Robert Kerman. Deodato er en brutalt ærlig fyr, og legger ikke skjul på at han synes Kerman har blitt feit med årene. Kerman på sin side er også en brutalt ærlig fyr, og legger ikke skjul på hva han synes om Deodatos behandling av dyr i filmen. Det er en av de kleineste og beste audiokommentarene jeg har hørt. Men det stopper ikke der. For her har du også muligheten til å få opp et videovindu av Deodato og Kerman fra selve innspillingen av audiokommentaren. Det gjør ikke seeropplevelsen mindre klein og underholdende. Omfattende dokumentarer og intervjuer med de involverte er som regel en fast ingrediens på utgivelsene, og ikke minst easter eggs.

Deodato og Kerman 1

Deodato og Kerman 2

Ruggero Deodato og Robert Kerman lager klein stemning under audiokommentaren til Cannibal Holocaust (1980).

Mange spekulerte på om Grindhouse Releasing ville fortsette nå som Sage Stallone var død. Jeg hadde holdt kontakten med Bob og spurte hva statusen var. Han kunne meddele at han ville fortsette Grindhouse sterke enn noensinne, da det er det Sage ville ha ønsket. Etter å ha fullført klippen på den Disney-produserte Sam Raimi filmen Oz the Great and Powerful (2013), kunne Murawski endelig satse fullt på Grindhouse Releasing igjen. I år har de hele fire filmer klare for utgivelse. Den første kom nå i september: An American Hippie in Israel. Jeg fikk den i posten her om dagen:

Om det ikke kommer klart fram i videoen: An American Hippie in Israel finnes kun i 2000 eksemplarer, så løp og kjøp (sånn apropo livslekser) før det er for sent! Ellers kan Grindhouse friste med kommende utgivelser av Corruption (Hartford-Davis 1968), The Swimmer (Perry 1968) og Sergio Sollimas spaghetti western klassiker The Big Gundown (1966). Var på tide sistnevnte fikk en respektabel utgivelse!

gh bluray

An American Hippie in Israel kan kjøpes på Amazon.com.