Topp 5 Tangerine Dream soundtracks

td
Skrevet av Ivar Nikolai Fallet

Den tyske synthgruppa Tangerine Dream har siden 70-tallet vært kjent for å komponere synthmusikk til en rekke filmer. Grunnleggeren Edgar Froese kastet i fjor inn årene (R.I.P), men musikken han skapte kommer alltid til å leve videre der de har sin helt egen stil med massive og ofte helt unike lydbilder som involverer alt fra bass og gitar til tørre 80-talls trommer med ekko. Selv er jeg utrolig fascinert av en del av musikken deres og her tenkte jeg at jeg skulle komme med fem personlige favoritter i tilfeldig rekkefølge som er verdt å sjekke ut! Ta på deg headsettet og seil avgårde!

5.The Keep (1983)
Denne filmen var lenge vanskelig å få tak i. Usikker på hvordan dette er nå, men lenge var den kun tilgjengelig på VHS. Uansett, filmen er basert på Francis Paul Wilsons novelle av samme navn og handler om et slott i Romania som blir okkupert av nazister under andre verdenskrig. Ved et uhell slipper de løs en eldgammel demon og helvete bryter løs. Filmen er full av heftige strobeeffekter, slowmotion og ikke minst et fantastisk synthsoundtrack av Tangerine Dream! Anbefales på det sterkeste om man klarer å få tak i den! Soundtracket ble først gitt ut i 1983 i en ikke fullt så god versjon. Senere i 1997 og endelig med en skikkelig utgivelse i 2001. Traileren til filmen kan ses her og her er en smakebit fra soundtracket «Stealing the Silver Cross»:

4. Three o’ Clock High (1987)
Enda en glemt klassiker. Denne er ihvertfall tilgjengelig på fysiskformat. Steven spielberg er executive producer men av en eller annen grunn ba han om å få navnet sitt fjernet fra filmen. Regissøren Phil Joanou har i intervjuer sagt han var inspirert av Martin Scorceces
After Hours da han lagde denne filmen, noe som burde være nok til å få folk til å se filmen i seg selv. Det er til og med en liten ”shoutout” til Scorcese i filmposteren du kan se her. Filmen handler om en dag i en nerdete fyrs liv etter han ved et uhell klarer å yppe på seg skolens største psykopat som sier han skal knuse trynet hans klokka 3! I resten av filmen følger vi han i det han prøver å komme seg ut av problemene før dagen er over. Tangerine Dream kjører her på med solid pumpende synth som bygger opp suspensen. Sjekk den ut og hør soundtracket! Traileren får filmen til å virke som en VELDIG typisk 80-tallskomedie, men filmen er egentlig noe mørkere. Traileren kan ses her. Utdrag fra soundtrack:

3. Miracle Mile (1988)
Her er Tangerine Dream på plass igjen med nok et solid soundtrack. Vi snakker om filmen i den nyeste episoden av Filmjunkiene, som du kan sjekke ut HER.  Filmen handler om en fyr som ved en tilfeldighet får greie på at atomkrigen er satt i gang. Vi følger han og en del andre karakterer i det de febrilsk prøver å komme seg ut av en by i totalt kaos. En skikkelig undervurdert filmperle og apokalyptisk skatt! Anbefales på det sterkeste! Her er en smakebit fra soundtracket:

2. Thief (1981)
Enda en Michael Mann film på lista og debutffilmen hans. I likhet med The Keep som er hans neste film er Thief en undervurdert 80-tallsklassiker som også fortjener mer oppmerksomhet. Et knallbra soundtrack igjen som har alt fra gitar til tørre 80-tallstrommer. I filmen følger vi en fyr som tar en siste jobb for mafiaen for å prøve å leve et mer normalt liv. Hvordan det går kan du se i filmen. Traileren til filmen kan ses her, og her er en smakebit fra soundtracket.1. Near Dark (1987)
I Kathryn Bigelows film
Near Dark følger vi en mann som motvillig blir med en gruppe vampyrer etter han forelsker seg i en av dem. Høres kanskje klisette ut, men filmen er full av spenning og action. Det første som møtte meg på DVDmenyen når jeg slang DVDen i spilleren var Tangerine Dream låta ”Rain In The Third House”. Jeg visste at jeg kom til å like filmen allerede der! Her er låta:

Skikkelig 80-talls vibber over denne og mye annet bra på soundtracket. Traileren kan ses her

Dette er som sagt bare en brøkdel av det de har gjort og noen personlige favoritter. De har også mye annet som er verdt å sjekke ut. Hva med deg? Har du noen Tangerine Dream soundtrack som har gjort inntrykk på deg eller noen personlige favoritter? Vi vil høre fra deg i kommentarfeltet!